HTML

Labdarugdosgatás

Amit a fociról hazudnak Battonyától Nemesmedvesig, Uszkától Felsőszölnökig.

Friss topikok

Negyedosztályból érkeznek a Fradi megmentői

2008.06.25. 13:02 Kültelki Mágus

Most aztán tényleg elkezd épülni a jövő sokra hivatott Ferencvárosa. A Sheffield United, majd után az FTC honlapján is megjelent, így most már végképp biztos, hogy a másodosztályú angol klubtól három játékos érkezik a most még másodosztályú magyarhoz. A 22 éves angol James Ahsmore középpályás, őt szerződtette a Fradi – miután kirúgták a Sheffieldtől –, míg két játékos, Ryan Cresswell, a 20 éves angol védő és Liban Abdi, a szomáliai középpályás kölcsönbe érkezik Budapestre.

A szomáliai játékos érkezése különösen meglepetés az új tulajdonostól azok után, hogy tavaly milyen nagy szeretettel és szívhez szóló mennyiségű banánnal fogadtak a fradisták egy másik afrikai játékost, a Kispestről kölcsönkapott házi gólkirállyá lett N'Djodót. De ennél is szebb az az apróság, amit a Fradi honlapján elfelejtettek megemlíteni: a két kölcsönjátékos az elmúlt szezont sem a Sheffieldnél töltötte, hanem szintén kölcsönben, az angol negyedosztályban.

Pedig nincs ezen mit szégyellni, és ezt most komolyan mondom. Bármennyire is magabiztosan nyilatkozta egy éve Csank János, hogy a Fradi a német másodosztályból is feljutna – aztán a magyarban is harmadik lett, hiába, kijött a különbség a két ország bajnoksága között –, be kell látnunk, hogy az úgynevezett magyar élcsapatok számára külföldön a másodosztály is komoly kihívás lenne. Sőt, az angol FA- és Ligakupa-meccseket elnézve – persze a kicsik ott biztos felszívják magukat egy-egy nagyobb nevű csapat ellen – az angol harmad- vagy negyedosztály is pörgősebb, keményebb teljesítményt követel meg a csapatoktól.

Így aztán alapvetően örülhetünk is annak, hogy megérkeznek az angolok – mármint eddig szigetországban játszók – a magyar fociba, és Shaw előző szezonbeli teljesítménye is bíztató lehet a Fradi számára. Ugyanakkor érdemes elgondolkodni, hogy ha Davison edző tényleg szívét-lelkét feltette a fiatalításra, akkor miért nem a Fradi utánpótlásából válogat. Hiszen a Népligetből egykor saját nevelésű sztárok egész sora került ki – anélkül, hogy a klub belső ügyei ismerném, attól félek, ma már nemcsak az első csapattal vannak súlyos gondok. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy felületesen átnézve az U21-es és az U19-es válogatottak névsorát, egyikben sem találtam Fradi-játékost.

Ezek után nem meglepő, hogy az Üllői úton nemcsak pénzügyi, hanem szakmai megmentőként is várták az angolokat. De ez azért legalább olyan vicces, mint amilyen szomorú a magát a szurkolói által legmagyarabbnak tartott klubtól.

23 komment

Címkék: fiatalítás ftc utánpótlás davison sheffield united james ahsmore ryan cresswell liban abdi

A bejegyzés trackback címe:

https://labdarugdosgato.blog.hu/api/trackback/id/tr47538676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emtékás 2008.06.25. 14:33:00

VAn még fradista, aki elhiszi, hogy egy angol ingatlanfejlesztő Mo-n szeretne pénzt csinálni a fociból? Miért nem otthon fektet a jóval kecsegtetőbb lehetőségeket rejtő Sheffieldbe? Csak nem az a 6,5 hektáros telek az oka?
Először ledózerolja a stadiont, majd óriási építkezések következnek, aztán a szerződésben (magyar állam-fradi-angolok)szereplő vásárlóként megjelölt céget eladják több offshore cégnek, akik eltünnek. Az ingatlanokat projektcégek fogják birtokolni, akiket nem köt semmilyen szerződés. Nem baj, majd felvonul a kettes szektor, és miközben ütemesen "gyurcsány takarodj"-ot skandál, és "nemzeti kincs"-ről beszél, valószínűleg kitalálja, hogy biztos csak izraelita ingatlanpanama van a háttérben, jönnek a gojmotorosok, meg Budaházy és megvédik a zöldfehér csodát a gonosz tőkésektől és zsidóktól.

faszomkarate 2008.06.25. 14:35:15

Jól beszélsz mtkás, de ezeket a szerződéseket nem lehet semmibe venni nem? Az angolok nem léphetnek ki csakúgy!? Vagy igen?

Georgie · http://neverfidesz 2008.06.25. 14:40:33

emtékás, teljesen igazad van. Ez a mostani Fradi egyébként sem érdemli meg, hogy az első osztályban "focizzon". A magyar Züld Sasok (?) között meg hamarosan már amúgy sem lehet magyar nevű labdarúgót találni. Focistát meg végképp nem ....

üdvégy 2008.06.25. 14:45:22

Elméletileg is, és gyakorlatilag is simán negligálhatják a szerződéseket szerintem, bár jó lenne ismerni a szerződés teljes szövegét. Ferencváros szurkolóként (aki már évek óta nem jár meccsre, mert nincs kedve nézni a saját szurkolótáborát) nagyon aggódom, de az biztos, hogy még így is nagyon ki lettünk staffírozva állambácsi által, fel kellett volna jutni az NB1-be, és talán láttak volna bennünk az angolok valamennyi fantáziát sportvállalkozásként, nem csak telekként.
Pont.

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2008.06.25. 14:48:47

emtékás, Georgie: Azért nem a Sheffield-be fektet be, mert oda sokkal több pénz kéne hogy csak az első osztályba visszajussanak. Sokszor, sok helyen elmondták már, hogy Kelet-Európában kevesebbért lehet nemzetközi kupába kijutó csapatot építeni. Ha ez az összefüggés nem jut el a tudatotokig, akkor ne kommenteljetek mindenféle hülyeséget.

emtékás 2008.06.25. 15:03:38

Megmagyarázni én is tudom Imiface, csak nem értem... :)
Mindegy, ne legyen igazam, csak nekem úgy tűnik a sok fradi drukker még mindig hisz a télapóban.
A tény továbbra is tény: egy másodosztályú, lezüllött, stadionnélküli csapattal hány év míg nemzetközi kupaszerepléshez jut az angol ingatlanfejlesztő, és hány év alatt érnek be az ingatlanfejlesztési projektek? A fradis haverjaim is utálnak, amikor ilyen szemét kérdéseket teszek fel, és általában agresszió a válasz. Gyerekek a mikulás nem zöldfehér, és csak a legritkább esetekben jön Sheffieldből. Az Északi Sarkon lakik?

Cliff · http://csontvary56 2008.06.25. 15:15:08

Ami a BL-ota tortenik a ferencvarosnal az egyszeruen hihetetlenul szomoru.

tankcsapda1 2008.06.25. 15:29:38

a mikulás az északi sarkon lakik? gratulálok barátom. ennyi eszed van. majom.

hmikey 2008.06.25. 15:34:58

Már nagyon régóta, nagyon sok szomorú dolog történik, és nem csak a Fradival. Amúgy nem olyan biztos, hogy ezek gyenge játékosok, mi van, ha csak azért voltak kölcsönben, mert a Sheffield-ben azon a poszton már volt ember? Ezek ahogy néztem fiatalok, és játszatni akarják őket. Ha meg bejön, akkor jó.

dr. Wilbur Swain 2008.06.25. 15:44:15

"...a szurkolói által legmagyarabbnak tartó klub" - nem azért ez a "legmagyarabb" klub, mert csupa magyar van/volt a keretben, hanem azért, mert az átkosban szívatták rendesen, és nem tartozott a rendszer kedvelt fővárosi csapatai közé

emtékás 2008.06.25. 15:47:39

ironizáltam tankcsapda, de hát ehhez valószinüleg ész kell, hogy értsd. De felőlem lehet Lappföld is :)

gólöröm 2008.06.25. 15:56:36

imiface: gyönyörű dolog, nagy esély, hogy Kelet-Európából könnyebb bejutni nemzetközi kupákba. Pl. a BL elő-elő-előselejtezőjébe, ahonnan a magyar csapatoknak eljutni a BL főtáblára, több, mint szebb álom. Nagy pénz a BL főtáblában lenne valamennyire, de jöhet ide Sheffieldből vagy a Marsról bármilyen pénzespostás, stabil BL-csapathoz ugyanolyan játékoskeret kellene, mint más, stabil BL-csapatokhoz, még ha nem is meghatározóakról beszélünk: Donyeck, Galatasaray, Schalke, PSV, Sporting és társaik. Szóval semmire nem megy a sheffieldi mogul az NB I második helyével elért UEFA előselejtezővel, ezt garantálom. Bízom benne, hogy ezt a dumát kevesen nyalják be. Mert ennyi erővel a REAC-ot kéne megvenni a külföldi olcsó pénzért, az már most is NB I-es. Ja, a szurkolótábor vásárlóereje nem akkora? Ez tény, de ezt ritkábban emlegetik, mindenki a "könnyű nemzetközi kupába kijutni" mantrát szajkózza. Mellesleg ha a REAC rendszeresen hozná Pestre a MU-t, a Realt meg az Intert, az is termelne bevételt rendesen.

Raka 2008.06.25. 16:05:48

Szívatták?
Melyik az egyetlen fővárosi csapat, amely új stadiont kapott a szocializmus kellős közepén?
Csak városi legenda...

flimo13 2008.06.25. 16:17:21

"A tény továbbra is tény: egy másodosztályú, lezüllött, stadionnélküli csapattal hány év míg nemzetközi kupaszerepléshez jut az angol ingatlanfejlesztő"

Egy, meg kell nyerni a kupát.

"Pl. a BL elő-elő-előselejtezőjébe, ahonnan a magyar csapatoknak eljutni a BL főtáblára, több, mint szebb álom."

Szerintem pl egy angol tizedik csapat is simán kijutna a főtáblára mondjuk ötből kétszer, a bibi csak az, hogy ehhez minimum negyediknek kell lenni.

Ja és nem vagyok fradista, sőt, a focit se szeretem.

Dráááúúútkoszorú 2008.06.25. 16:18:09

Na csak hogy tisztázzuk: ez a Cresswell gyerek az ottani negyedosztályban volt kölcsön a Sheffieldből (League Two), illetve lehúzott egy kicsit még lejjebb, a Conference-ben (ötödosztály). Nekem volt szerencsém League Two meccseken járnom négyen-ötön Barnet-szurkolóként. Lehet okoskodni, hogy hűű, meg háá, nekünk még az angol X osztály is követendő példa, de ami ott folyik, azért tényleg a labdarúgás megcsúfolása. Mennek, mint a disznó, általában jól vesén rugdossák egymást szerelés címén, de ennyi. Az más kérdés, hogy ennél a félig falusi csapatnál (London külvárosa, kb. mint Törökbálint itt Budapesten) nem rosszabbak a körülmények, mint mondjuk egy Paksnál, de ez más kérdés... Szóval ne egy 20(!) éves játékos mentse már meg a Fradi totál csőd hátsó alakzatát (ami amúgy is vicces, 23-24 év alatt elég ritka, hogy valaki igazán kiemelkedőt tud nyújtani ezen a poszton)! Ja, és James Ashmore úrról pedig annyit lehet tudni, ha valaki utánaolvasott, hogy a Sheffield United szerződést bontott vele, de "lehetőséget kapott, hogy a Sheffield-családon belül maradhasson". Hát ezt mindenki értse úgy, ahogy akarja. de legfőképpen úgy, ahogy kell.

gólöröm 2008.06.25. 16:25:07

Igen, egy angol tizedik csapat kijutna ötből kétszer. A jelenlegi magyar futballrealitás viszont az, hogy a bajnok egyszer se tudna bejutni tízből. Már ha mindig! megnyeri a bajnokságot. Egyébként a Fradinál a másodosztályú években is nekirugaszkodtak a kupának, hogy na majd most kiderül, ott lehetnénk az élmezőnyben az első osztályban is! Ehhez képest idén a 16 közt a Kaposvár, tavaly a 8 közt a Vasas volt a végállomás. Nem egy diadalmenet. Az eddigi "erősítések" sem arra utalnak, hogy a nemzetközi színvonalhoz képest észrevehetetlen magyar élmezőnyt akarnák vagy tudnák megszorítani.

irednek 2008.06.25. 16:36:29

Amit előttem elírtatok, akár szomorú igazság lehet. Lehet nézni máshogy is. Mondjuk: mégiscsak elindul valami rendrakás. Azzal kezdődik, hogy a mentalitást elültetjük, mert ami itt van, az a legalja. Ehhez kellenek a fiatal angolok is. Menet közben a megmaradt vezetőséget kigyomlálni, a nem odavaló szurkolókat velük együtt. Ez a keret elég feljutni az NB1-be. Ott megint az átlag európai árak alatti befektetéssel lehet erős középcsapatot csinálni nagy szurkolótáborral. Aztán ki tudja mi lesz. Szerintem az igazság valahol a ti és az általam leírtak közt lesz.

füligjimmy 2008.06.25. 16:40:15

Amikor anno baráti társaságban mondtam, hogy ez a fickó egy sima ingatlanspekuláns, és nem lesz itt Bl, még 20 éven belül se, hú, de elküldteka az anyámba. Na, látom, hogy nincs új a nap alatt, és sajna (már megint) igazam. Ez már lassan a korral jár. Az, hogy magyar klubbal olcsóbb Bl-be jutni, óriási baromság: egyrészt, míg Angliában óriási tv-reklám-jegybevételek vannak, itt szar sincs. Ráadásul igaza van gólörömnek, a környező országok legjobb csapataiba is eurómilliókat ölnek. CSak egy példa: az Eb-n a török válogatottba a 80.percben beállt Gökdeniz. Én sose halottam róla, a törökök is meglettek volna nélküle, csakhát sérülések eltiltások, miegymás. A kommentátor megjegyezte, most igazolta le egy orosz csapat, 8.5 millió euróért. Ez az Újpest, vagy a Debrecen kb. 3 éves költségvetése. McCabe befeccöli a csapatba a szerződésben kikötött minimumot, és ennyi. A Bl duma meg jó szlogen volt Riebtől: közben tönkremegy a jégkorong-kézilabda-vízilabda szakosztály.

füligjimmy 2008.06.25. 16:44:32

irednek: ne hülyéskedj már, azt hiszed, az angolok valami szupermenek?! Javaslom, élj kinn pár hónapot, nézd meg, hogy viselkednek az ottani tizenévesek, esküszöm, megbecsülöd ezeket a síkhülye magyar kölyköket. Ez csak egy példa, de a lényeg remélem érthető.

teebee 2008.06.25. 16:47:09

Kelet-Európából könnyebb stabil BL résztvevőt csinálni, mint Angliában a Sheffieldből - ezt is csak a fradisták hiszik el. Ennek cáfolataként érdemes elolvasni a CFR Kolozsvár tulajával korábban az Indexen is olvasható cikket. Abban a csapatban se sok román van már és eléggé a zsebébe kellett nyúlnia nemzetközi szintű portugál és brazil játékosokért.
A fradi a legmagyarabb csapat, mert az átkosban folyton szívatták - Valaki már előttem elmondta az új stadion esetéta szocializmus kellős közepén. Ez a szívatás az 50-es, max 60-as évekig állt esetleg fenn. Én, mint nem-pesti csapat szurkolója a 80-as évekből csak arra emlékszem, hogy a fagyikát, a honvédot és általában a pesti csapatokat a bírók keményen segítették a meccseken és nem igazán ítéltek egyenlő mércével (tisztelet a kivételnek).
Szerintem a forgatókönyv a következő: Alapvetően az ingatlan kell fradi nélkül. Már pedzegetik is, hogy új helyre költöztetik a stadiont. Persze előbb nyilván a plázának kell megépülni, mondván hogy majd annak bevételéből lesz zöld feltámadás. Addig a még fel nem épült új létesítmények (Nemzetvédelni Egyetem területe) helyett "ideiglenesen" mentek a Puskásba. Aztán az új stadion valahogy csak nem akar majd elkészülni (a korábban beharangozott 5 milliárdból max egy dunaújvárosi szintű jönne ki - a legutóbbi EB pályázatunk kalkulált stadion költségei egyenként bőven 10 milliárd felett voltak). Időközben - ahogy ezt Rieb apátok már pedzette - a mindenáron túléni akaró ftc menedzsment búgócsiga szakosztály-elnökségestűl úgy dönt, hogy visszavásárolja a részvényeket. Addigra mekkéb papi örül majd ha jutányos áron végre szabadulhat a kolnctól. És még egyéb lepetések is lehetnek közben.
Volt pillanat, amikor megsajnáltam a "normálisabb" zöldjét, de ma már csak kárörvendeni tudok. Az állandó felsőbbrendűségi érzésetek és az ebből fakadó vakságotok, az alázat teljes hiánya fog titeket a sírba tenni. És jól teszi.

füligjimmy 2008.06.25. 18:13:20

A Fradit a Rákosi-érában szopatták, akkor keresztelték át Kinizsinek, akkor igazoltak át Cziborék a Honvédba, ha jól tudom. Kádár utána már békénhagyta az egész bandát, sőt, politikai összekötettések nélkül kétlem, hogy akkoriban bajnokságot lehetett volna nyerni. Szóval mondhatjuk, hogy a Honvéd és a Dózsa után a Fradi a legkommunistább csapat. Már, ha ezzel az 50 évvel ezelőtti elnyomósdival példálóznak

okosok 2008.07.16. 08:00:58

Ha Ashmore tényleg kilóg majd a Fradiból akkor mindenki döngeti a mellét itt hogy - én megmondtam! De ha ugy játszik mint tette azt a Sheffild ellen hétfőn akkor mindenki kussolni fog és belátja hogy jobb egy-két magyar NB 1 es játékosnál is.A mi "nagy" magyarjainknak mennyi idő is kellett hogy beférjenek egy szaros angol másodosztályba?
Buzsáky,Halmosi, nah meg a nagy MTK-s ász Bori?nem egyszerű oda sem bekerülni.Ha csak a mentalitásukat nézzük már megérte őket idehozni, mert ők küzdeni fognak és nem lazsálják el a szezont,mert ez nekik egy utolsó esély féle hogy jobb csapatban játszanak
süti beállítások módosítása