HTML

Labdarugdosgatás

Amit a fociról hazudnak Battonyától Nemesmedvesig, Uszkától Felsőszölnökig.

Friss topikok

Fradi: venni vagy meghalni

2007.09.17. 07:10 Kültelki Mágus

Hétfőn az állítólag egymás sarkára taposó befektetők miatt meghosszabbított határidő is lejár, és eldől: hányan pályáztak a klub által használt, összesen 8 hektárnyi ingatlanegyüttesre. Az eddigi hírek szerint, bármit is mondott a klubelnök, nem volt nagy a tolongás. Pedig a jelenlegi helyzetben a pályázat valószínűleg szó szerint sorsdöntő lesz: az Üllői úton sokak sorsát eldöntheti a hétfői bejelentés.

Az előjelek sok szempontból nem biztatóak. Ez már a harmadik ingatlanpályázat, az első kettő sikertelen volt. A mostani pályázati dokumentációját csütörtökig csak ketten vették meg (a korábban hét érdeklődőről is beszélő Fradi-szurkolók pénteken már háromról tudtak). Ez, ahhoz képest, hogy a túl sok potenciális pályázóra hivatkozva kért halasztást Rieb Györy klubelnök, elég szerény.

Ráadásul az ingatlanegyüttes vételára még áfa nélkül is minimum csaknem 4 milliárd, ehhez jön még további több mint 3 milliárd forintnyi kötelező befektetés (Fradi-részvények megvásárlása, stadionfelújítása, használati jog megváltása). Szóval 7 milliárdnál többe kerül a Fradi és a telek – üzleti-fontossági szempontból inkább fordítva –, ami elég komoly összeg ahhoz, hogy szintén riasztó hatása legyen.

Ezzel együtt is nehéz megjósolni, mit jelent be hétfőn délelőtt a tendert kiíró Kincstári Vagyoni Igazgatóság. Érdemes azonban végiggondolni, milyen lehetséges forgatókönyvek vannak – nem is annyira a hétfői bejelentésre, mint a hosszabb távú következményekre.

1.: A pályázat sikertelen (eredménytelen/érvénytelen) lesz
A jelenleg legvalószínűbbnek tűnő forgatókönyv a mostani válság elmélyülését és elhúzódását valószínűsíti: nem tudni, mikor és milyen feltételekkel írják ki az új ingatlantendert, és honnan jut addig a fennmaradáshoz szükséges pénzhez az FTC. A klub nyolcvan százalékos tulajdonában lévő, csaknem kétmilliárdos adóssággal küzdő futballcég szinte kilátástalan helyzetbe, egy kezelhetetlen adósságcsapdása sodródhat.
Ebben a helyzetben a felszámolási eljárás kezdete csak a hitelezők jóindulatán múlik, akárcsak az, hogy a csapat hogyan sszerepel a bajnokságban (meg kell hagyni, eddig csapnivalóan, 6 forduló után 6 ponttal vannak elmaradva az elsőtől, így hetedikek). A helyzet súlyos vezetési válságot is kirobbanthat, ami könnyen Rieb György elnök távozását eredményezheti (az FTC-nél délelőtt tízre állítólag rendkívüli elnökségi ülést hívtak össze, ami azért jelzésértékű). Megerősödhetnek a jelenleg stadionon kívülre szorított, korábban a klub elnökségében és az öltözőben is. A tiltakozó szurkolók az évfordulón akár ki is dühönghetik magukat (most talán a dózsások nélkül), és még a belvárosig sem kell elmetrózniuk. 

2.: A pályázat sikeres lesz, de a befektető végül visszalép
Lehetséges, bár a legvalószínűtlenebb verzió. Elsősorban azért, mert a pályázóknak 400 milliós kvázi kauciót kell letenniük, márpedig ez elég súlyos összeg ahhoz, hogy valaki csak úgy elkalandorkodjon (már persze annak, aki sajátból fizeti). A következmények hasonlóak az előző pontban felsoroltakhoz, azzal a különbséggel, hogy talán Rieb és csapata kevésbé kerül kellemetlen helyzetbe (legalábbis ebben az esetben nem teljesít rosszabbul befektetőkeresésben, mint Furulyás óta bármely elődje).

3.: A pályázat sikeres lesz, az új tulajnak fontos a Fradi
Eljön a Kánaán – legalábbis rövid ideig sokan ezt gondolják majd (minden bizonnyal lesz egy olyan, érdekeiben sértett csoport, akinek jobban tetszenének az előző kimenetek). A klub megmenekül az éhhaláltól, talán még az NB II-ben is sikerül bennmaradnia a csapatnak, sőt, ha a Honvédnál látott modellből indulunk ki, egy jó téli erősítéssel jó eredményt érhetnek el a kupában, és összejöhet a feljutás is.
Ehhez persze igencsak keménykezű, a dolgokra a végtelenségig odafigyelő tulaj kell. Akinek jelentős nagytakarítást kell végrehajtania, a stratégiai pozíciókba a saját embereit kell odatennie, mert tudjuk ugye, hogy az Üllői úton szép néphagyomány bizonyos vezetői körökben, hogy ami a klubé, az az enyém (hogy finoman fogalmazzak). Következetes munka, vadonatúj emberekkel, és a széleskörű kapcsolati háló felszámolásával (beleértve a most kiebrudaltként koncban reménykedőket is) – ezek a sikeres jövő alapfeltételei.

4.: A pályázat sikeres lesz, de az új tulajnak nem fontos a Fradi
Legalább annyi esély van erre, is mint az előzőre. Annyi a különbség ahhoz képest, hogy a befektető feltehetően rövid úton visszapasszolja a nyolcvan százalékos részvénycsomagot a klubhoz, és ott folytatódik minden, ahogy eddig: a pénz megmenekíti a jelenlegi rendszert – mint a Kádár-korszakot a hetvenes évek második felétől a nyugati hitelek –, aztán az a pénz is elfogy.
És akkor kezdődik majd újra az összevisszaság; ha olyan kormány van, a kuncsorgás, ha amolyan, a politikai üldöztetés felemlegetése. Emellett bejátszhat még egyes szurkolók bosszúja – szigorúan a klubvezetés tudta nélkül – a klubbal nem törődő, szemét, kapitalista, külföldi, pénzhajhász (hogy vallásokat és népeket már ne is emlegessünk), satöbbi befektetővel szemben, akinek csak az értékes telek kellett, de a nemzeti értéknek számító FTC már nem.

Legyen bármi is: a Fradinak közben a sikeresen megvívott orosházi rangadó után (az ifjú középcsatár Mátyus megint betalált, a saját nevelésű Ndjodo két gólt is szerzett, és nem kaptak ki, pedig az Orosháza nemrég még listavezető volt) készülnie kell a folytatásra. A kupában legközelebb a Felcsúttal – majdnem listavezető, és az Újpestet intézte el –, a bajnokságban a negyedik helyezett Makóval fognak játszani. Tulajjal, tulaj nélkül, mindkettő komoly feladat lesz – a mostani Fradinak legalább olyan komoly, mint befektetőt találni.

5 komment

Címkék: ftc nb2 rieb ingatlantender

A bejegyzés trackback címe:

https://labdarugdosgato.blog.hu/api/trackback/id/tr99167412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

weak2oul 2007.09.17. 08:24:58

így vagy úgy valakinek valami biztos nem lesz jó és kezdődik a cirkusz megint. (vagy folytatódik?!?)

Manyizga (törölt) 2007.09.17. 10:44:41

Nem tudom, milyen üzleti lehetőség van, egy veszteséges, az NB II-t megnyerni nem tudó csapat NBI-be bejuttatásában... Szerintem hagyják a fenébe elsüllyedni, úgy van esély újrakezdésre, de így, hogy mindig megmentik a régi szervezetet, nincs értelme.

FTC01 2007.09.17. 12:06:02

CSAK FRADI!!!

Frigo 2007.09.18. 13:02:36

Én arra azért kíváncsi lennék, hogy mi történne a Fradi háza táján, ha anno nem teszik ki őket az NBI-ből. Vajon rosszabb vagy jobb lenne a helyzet?

Májkl 2007.09.19. 13:17:04

Semmi. Az a baj, hogy a Fradi képtelen volt feljutni a másodosztályból, és most is csak bénázik. Van ugye egy Juve, aki visszatért az olasz élvonalba, és ha nem is bajnokesélyes, de ott van az élen.
süti beállítások módosítása