HTML

Labdarugdosgatás

Amit a fociról hazudnak Battonyától Nemesmedvesig, Uszkától Felsőszölnökig.

Friss topikok

Nyögni, lihegni, szenvedni kell este

2007.09.12. 09:41 Kültelki Mágus

Ha egy magyar focista rosszul játszik, abban nincs semmi különös, mondhatni, az a sztenderd. Ha egy magyar focista leszarja azt, ami a pályán történik, kocog egy kicsit ide-oda a kezdőkör táján Bárányos vagy Sándor Tamás utolérhetetlen stílusában, abban sincs semmi különös, ez szintén a magyarfoci protokolljának szerves része.

Azt, hogy egy magyar focista jól játsszon, a következő 5-10 (3-4, 10-15, optimista/pesszimista világlátás kérdése a dolog) nemigen várhatjuk. Néha van egy-egy játékosnak egy-egy jól sikerült meccse vagy rövidebb-hosszabb ideig tartó jó periódusa, de tartósan jó formában senki nem tud játszani (nem 8-10 évig, mint egy Henry, Buffon, Maldini, Vieria, Seedorf, Kaká, Rosicky, vagy a régiek közül Prosinecki, Boban, Suker, Adams, Lineker, Mijatovics, Hagi, Maradona). Volt nekünk egy Szabicsunk, van egy Geránk, lesz, talán már van egy Hajnalunk, de egyikük sem tudott átütő, komoly nemzetközi eredményt elérni. Détári volt az utolsó magyar focista, aki része volt a világfutball elitjének, de azóta már jó húsz év eltelt.

Éppen ezért már az is nagy szó, ha egy magyar focista legalább nemcsak kóvályog, mint újpesti védők a vaduzi prés alatt, hanem fut-robog, mint a kicsikocsi, becsúszik, belevetődik, nyög, izzad, liheg, szenved. Ennek a jeleit már láttuk az olaszok ellen – sőt, ott néha még a szép játék is ment, például a következő meccsen érthetetlenül kihagyott Filkornak –, és láttuk a bosnyákok ellen – a videón a magyar-olasz –, és helyenként láttuk egyébként a Honvéd-Hamburg meccsen is (a másodikon azt a kispestiek visszahoztak minket a nagyon mély magyar valóságba). Ez nem a túl bonyolult taktikai bravúr elég volt a Rosenborgnak, hogy évekig a BL-mezőny tagja legyen, a norvégoknak a válogatott egész elfogadható szerepléséhez, és Izlandnak, hogy középcsapattá váljon.

 

Ma este a törökök ellen valószínűleg a bosnyák-meccsnél is jobban fog szenvedni a csapat. Valószínűleg ki is fogunk kapni; kár lenne azzal érvelni, hogy Málta összehozott egy döntetlent, a törököket az a pontvesztés még inkább hajtani fogja, ráadásul most először játszanak otthon az eltiltás után. De most tényleg nem ez számít, hanem az, hogyan fognak játszani Geráék (mert egyébként akár a bosnyákoktól is kikaphattunk volna, ha Muslimovic vagy a bíró összeszedettebb egy kicsit). Ha úgy, mint az első két meccsen, akkor azért nagy baj nem lesz, és talán 13 után újra összejöhet egy magyar gól. Ami egy meccs kivételével eddig mindig együtt járt azzal, hogy nem kaptunk ki.

Szóval nyögni, szenvedni, lihegni kell este. Ettől még nem leszünk jobbak, de legalább látják, megteszünk mindent, hogy sikerüljön.

18 komment

Címkék: törökország hajnal gera filkor euro 2008 török magyar szabics

A bejegyzés trackback címe:

https://labdarugdosgato.blog.hu/api/trackback/id/tr57163439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frigo 2007.09.12. 11:07:46

Azért így leszólni egy Sándor Tomit... :) Ma már nem olyan penge és javarészt sérült, de a korábban a bajnokcsapat nem tudott jól játszani nélküle. Szerencsére most már nélküle is meg vannak, hála Beráneknek. De Sándorra visszatérve a korábbi években ő volt az egyetlen a magyar élvonalban akinek a 16-oson kívül nem volt túl messze a kapu ahhoz, hogy rálője a labdát. Izraelben azt nyilatkozta róla az edzője, hogy a legjobb futballista, aki valaha a kezei alatt dolgozott. No és még fiatalon csatárként se volt egy alibi játékos mielőtt elkezdte a légióskodást. Kifejezetten sértő egy kalap alatt emlegetni Bárányossal! :)

Sasa 2007.09.12. 14:21:44

Kedves Frigo!

Mint ha úgy emlékeznék, hogy a legutóbbi fordulóban a Bari verte meg a Debrecent...2 gólpassz + 1 gól. :-))) Sándor Tamás bácsi a múlt......

CS.A.K.

hajlektalan 2007.09.12. 14:43:04

ha jól tudom Filkor az Inter felnőtt keretében van foglalkoztatva. gyanítom jelezték kisteleki várhidi kettősnek, hogy nem ártana nem agyonrúgatni az élrtükért harcoló barbárokkal, nem véletlenül nem játszottak otthon két évig. egy telefon, egy kis zsebpénz kisteleki úrnak, és a probléma meg van oldva.

neeskens · http://neeskens 2007.09.12. 14:52:36

Néhány hónapja a Copa America kapcsán az nst blogon bátorkodtam megjegyezni,hogy Várhidi ugyanazt játszatja,amit Dunga (nst.blog.hu/2007/07/16/copa_america_a_donyecki_szamba)
A konklúzióm az volt,hogy ez nem rossz elgondolás,mert ezzel egy gyengébb csapat is megverhet,egy erősebbet.
Úgy néz ki bejött,hogy fényezzem egy kicsit magam.
Amúgy Bárányos meg Sándor az elmúlt évek két legtechnikásabb magyar focistái között vannak.Éppen ezért volt elég nekik a kutyaütők között kocogva közlekedni.

rike 2007.09.12. 15:02:51

optimista voltam mindig a mi focinkkal ,de most ugy érzem valami dereng látok jo megmozdulást is,de a Sándort igy lehuzni nem gyenge persze lehet hisztizni,hogy nincs foci nálunk idő kell 3-4 10 15 év nem hiszem ami a bozsikkal elkezdődőtt az Orbán alatt az most kezd beérni lásd mtk gyerekek a nemz tornákon u válogatottak és este remélem Geráék is

ApukadHUN 2007.09.12. 15:12:03

hajlektalan: az internek biztos olyan fontos Filkor, hogy fizet a nem játsztásáért, miközben Dejan Sztankovics a szerbekkel folyamatosan jászik. nyílvánvaló, hogy filkor sokkal fontosabb eleme az internek mint Sztankovics. Szerintem filkor nem játszik 5 meccset sem a bajnokságban. Az Inter helyében örülnék, ha játszana Emre és Nihat ellen, és talán tanulhat valamit tőlük. Mert azért kezeljük helyén a mi Filkorunkat.
Raúl ennyi idősen már befért a Redondos, Sukeres, Seedorfos, Mijatovicsos, Roberto Carlosos Realba, sőt a Fradinak 3 at vágott a bL-ben. Ronaldo már gólkirályi babérokra tört az eindhovenben. Henry meg trezeguet a későbbi világbajnkcsapat stabil tagja volt. Owen vb felfedezett volt. Fernando Torres Atletico Madrid csapatkapitány.
Rooney-t meg Christiano Ronaldot nem kell említenem. Szóval tök jó, hogy fiatalítunk meg ilyenek, de azért látni kell, hogy a mi játékosaink bár fiatalok, de azért annyira nem a világklasszis kategoriába tartoznak. Bár valamelyik futna egy olyan szezont, mint Nihat a Real Sociedadban pár évvel ezelőtt.

r_magpie 2007.09.12. 15:32:23

Sándor meg Bárányos tényleg technikás és hazai szinten kifejezetten jó focisták, de amikor nemzetközi meccseken játszottak, rögtön kiderült, ez mire elég. Akkora nagy nullák voltak, mint ide lacháza. Ezt a kocogós, bokábólpasszolgatós, támadásonként 14szer labdábaérős magyar irányító középpályás-iskolát régesrég el kellett volna felejteni. Sajnos még mindig vanank edzők, akik erőltetik. A múltkor láttam egy nb2-es utánpótlásmeccset, ahol játszott 1 Bárányos-klón: a kezdőkör környékén talppal húzogatott, meg széles vigyor kíséretében húzta a bőrőket, osztogatta a nyesett lasztikat, nagyon technikás gyerek volt, de csak fékezte a csapatát. És ez elég általános jelenség...

A lényeg, ma harcolni kell. Ha ezt nem látom, újra szíktok a magyar focival. Pár hónapra.

mikipeti 2007.09.12. 16:00:25

Remélem, 5-10 év múlva minden mondatod helyes lesz! :-)

hajlektalan 2007.09.12. 17:01:00

ApukadHun: azért mert valaki nem férne be a Redondos, Sukeres bla-bla Realba, attól még nem azt jelenti, hogy nem becsülik meg, és nem számítanak a szolgálataira. gondolom magadról is ilyen véleményed lenne, ha az Inter kispadján ülnél. a futball nem csak Redondokból, meg Sukerekből áll, ezen a szinten hajszálnyi külömbségek vannak. nem véletlen, hogy egy adott bajnokságon belül számít a pillanatnyi forma, és ha úgy jön ki a lépés, bárki legyőz bárkit. mondjuk akiket emlegettél, azok a játékosok, és válogatottjuk mindig partiban voltak a világtornákra való kijutásban. a ma esti nem arról szól, és Filkor helyett szívesebben látnálak téged a középpályán, Emre, és Nihattal szemben, miközben finom testcseleidet hasonlítgatnám Redondo, Suker, Ronaldo, Henry, bla-bla mozdulataihoz. és biztos vagyok benne, hogy saját szakterületeden te is világszinvonalat képviselsz, és el is várod, hogy kétkezi, netán szellemi munkád ilyen magasságokbeli elbírálásban részesüljön. mert aki nem top10 az nem is ember. ugye?

arvisura · turoczi.blog.hu 2007.09.12. 17:47:55

Kutya kemény csetepaté lesz estére. A török foggal-körömmel játszik. nekünk ésszel, higgadtan kell (ötletesen), s akkor akár döntetlennnel is zárhatjuk a napot.

danesdzsu2 2007.09.12. 20:43:11

hajlektalan:
ApukadHUN nem azt mondta, hogy Filkor nem ember, még csak azt sem, hogy szar focista. Azt mondta, hogy nem valószínű, hogy az Inter nem örülne, ha válogatott lenne. Egyelőre nem kulcsjátékos az Internél, és valszeg idén nem is lesz az.

ApukadHUN 2007.09.12. 20:59:28

Én nem azt mondom, hogy Filkor gyenge játékos, azt mondom, hogy szerintem nem akkora sztár, hogy klubja esetleg blamálja magát miatta és amiatt, hogy nem szeretné egy tétmeccsen, ha pályára lépne. Mikor azért a legnagyobb sztárok is pályára lépnek, attól függetlenül, hogy a klubjuk akarja-e vagy sem.
Szóval, ha úgy gondolod, hogy Filkor azért nem játszott mert az Inter annyira szeretné, hogy ne lépjen pályára éles válogatott tétmeccsen idén, akkor lehet, hogy igazad van, de szerintem az Inter örülne ha Filkor srácunk legalább egy komoly tét meccset játszana idén ősszel.
Mert ugye a BL-re nem nevezték. A bajnokságban szerintem megint nem fog valami sokat játszani.
Én tökre elismerem, hogy Filkor egy jó játékos, aki valószínűleg nem lesz a szó nemes értelmében vett világklasszis, mert azok a ritka kivételtől eltekintve már elég korán elkezdték bontogatni szárnyaikat.
Ja és bár ne legyen igazam és Filkor kerüljön be az Inter kezdőbe a Milan vagy a Juventus ellen.

today05 2007.09.12. 21:25:28

nab+ ennyit erről, az edző helyében én becseréltem volna a gyúrót mezben, stoplissal, hogy rugja le a bírő tökét, ha már gyökér nehogy tovább terjessze a génjeit.
Videobírót a fociba, és +2 bírót mint a jégkorongban, esetleg mégtöbbet, mint az amerikai fociban, mind1, de ez így nem mehet tovább, hogy egyre tobb meccs megy el a bíró inkompetenciáján.

today 2007.09.13. 00:24:08

Ahoz képest, hogy a vb óta az elso meccs amit megnéztem az a bosnyák volt, és ez volt a második, nem kicsit idegesítettem fel magam. Dark future ott a pont:) remélem oda lessz biggyesztve a nyilvános kivégzés dátuma is, de ha az nem, akkor legalább az, hogy mikor tiltották el az embert végleg a játékvezetéstől.

Teemeah 2007.09.13. 08:52:12

miért kell mindig a bírót hibáztatni? miért nem tudjuk egyszerűen csak kijelenteni, hogy szar a magyar foci oszt\' kész. Ha a bíró \"normális\" lett volna se verjük meg a törököket a büdös életbe soha. Az olasz elleni győzelem is vagy buher volt, vagy charity az olaszok részéről, vagy egyszerűen csak frnakóra nem érdekelte őket egy barátságos meccs kimenetele, hisz úgysem volt tétje. Millió évben egyszer sikerül a válogatottunknak valakit megverni, utána rögtön mindneki azt hiszi, ha veszítünk aza bíró hibája. na ja.

Kültelki Mágus 2007.09.13. 10:04:02

Teemah: láttad te ezt a meccset egyáltalán?
süti beállítások módosítása