HTML

Labdarugdosgatás

Amit a fociról hazudnak Battonyától Nemesmedvesig, Uszkától Felsőszölnökig.

Friss topikok

Láttál-e már törökverőt?

2007.09.11. 10:32 Kültelki Mágus

Amikor utoljára megvertük Törökországot, még előtte voltunk egy taxisblokádnak, az első szabad önkormányzati választásoknak, és fiatal demokráciánk éppen csak a megizmosodás gondokkal teli újára lépett. 1990-et írtunk, és néhányan épp csak megtanultak járni azok közül, akik szerdán pályára lépnek Isztambulban.

Amikor utoljára megvertük a törököket (4:1 Budapesten, Kiprich (2), Kozma és Kovács K. góljaival), még Antall József volt a miniszterelnök, Göncz Árpád az államfő, és még éppen nem volt főpolgármester Demszky Gábor, aki valószínűleg már akkor álmodott a négyes metróról. Néhány hónappal korábban a Honvéd lett a bajnok, az akkor még bőven nem enbékettes Fradi a kupagyőztes (szolgálati közlemény: elkúrtuk, természetesen sikerült az 1990-1991-es bajnokságot beidézni. A meccs idején a Dózsa volt a címvédő és a Pécs a kupagyőztés). Még csak négy napja működött a kárpótlási hivatal, két hónapja volt ismét koronás címerünk, bőven száz forint alatt volt a benzin literje, és még nem volt ötezer forintosunk sem.

Csaknem napra pontosan négy évvel később, 1994. szeptember 7-én játszottunk ismét a törökökkel. Kiprich újra gólt lőtt, és betalált Halmai is, de így is csak 2:2-t sikerült elérnünk (akkor lőttünk gólt utoljára és akkor nem kaptunk ki utoljára tőlük). A miniszterelnök már Horn Gyula volt – Boross Péternek nem jutott török-meccs –, az államfő még Göncz Árpád, a főpolgármester már Demszky, aki akkor már beszélt a négyes metróról. A bajnoki címvédő a Vác volt, a kupát az FTC nyerte meg. A döntetlen napján indult újra a Pester Lloyd, két nappal korábban értékelték le 8 százalékkal a forintot, abban az évben jelent Cseh Tamástól a Levél nővéremnek II., és állt újra össze az Omega.

Az 2:2-es Eb-selejtező visszavágóját 1995. szeptember 6-án játszották (ha törökök, akkor szeptember, mondhatnánk, ha nem tudnánk, hogy legutóbb októberben meccseltünk, úgyhogy akkor mondjuk azt: ha törökök, akkor ősz). Simán, 2:0-ra kikaptunk, pedig akkor is a Fradi volt a kupagyőztes, és ráadásul még a bajnok is. A miniszterelnök még mindig Horn Gyula volt, az államfő is Göncz Árpád, Demszky Gábor főpolgármesterként bőszen ígérgette a négyes metrót. Dühöngött a megszorítás, a tíz évvel később már szeretett Bokros-csomagot nyögtük, a francia kormány kísérletileg atomot robbantott Moorea (vagyis inkább Mururoa) sziget közelében, az év elején bővült az Európai Unió, de nem velünk, hanem az osztrákokkal, finnekkel és svédekkel, és ebben az évben ünnepelték először a sportújságírók napját.

Azóta csak egy magyar-török meccs volt, tavaly októberben 7500 néző előtt vertek minket 1:0-ra. A kormányfő Gyurcsány Ferenc volt – Orbánnak és Medgyessynek sem jutott a törökökből –, a köztársasági elnök Sólyom László – Mádl Ferenc is kimaradt a szórásból –, Demszky megígérte a négyes metrót. A mostani válogatottból akkor is játszott Juhász, Vanczák és Gera, a törökök gólját Tuncay szerezte. A bajnok akkor Debrecen, a kupagyőztes a Fehérvár volt. Már láttuk az újabb megszorítócska jeleit, túl voltunk az őszödi beszéden és a budapesti ostromállapoton.

A bajnok most a Debrecen – rossz előjel –, a kupagyőztes a Honvéd – semleges, bár amikor bajnok volt, nyertünk –, a kormányfő Gyurcsány – ajjaj –, az államfő Sólyom – dettó –, Demszky azt mondja, épül a négyes metró – na, ez sem jelent semmit. A csomag szorít, a pannon puma már nem dübörög, hanem hörög. De legalább ismét szeptember van...

7 komment

Címkék: törökország gera vanczák múltidéző juhász roland euro 2008 török magyar kovács kálmán kiprich

A bejegyzés trackback címe:

https://labdarugdosgato.blog.hu/api/trackback/id/tr77162451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madcow 2007.09.11. 14:06:48

Ehhez a csapathoz nagy reményt fűzök, ha nem ég ki ez a tűz még akarmi is lehet :) gl!

Baromméter 2007.09.11. 14:27:11

Amikor utoljára megvertük Törökországot, még előtte voltunk egy taxisblokádnak, az első szabad önkormányzati választásoknak, és fiatal demokráciánk éppen csak a megizmosodás gondokkal teli újára lépett.
Ez konkrétan nem 1456-ban volt Belgrád alatt?

Jester 2007.09.11. 15:33:22

1990-ben nem a Honvéd lett a bajnok...
ha már múltat idézgetünk legalább pontosan tegyük!
Abban az évben (1990) az amúgy legszimpatikusabb magyar csapat Bp Honvéd épphogy bennmaradt a Kazincbarcika elleni osztályozón, a bajnok az Ú.Dózsa lett. Amit itt írogat a Kültelki Magic, az egy évvel később történt, Honvédbajnokicímestül, Fradikupagyőzelmestül...

Amúgy az a magyar-török jó kis meccs volt.

rolo tomasi · http://www.oriasi.blog.hu 2007.09.11. 16:04:07

Az a baj,hogy ha most jól is zárjuk a sorozatot(egy Xmár jó lenne például holnap),és össze is kapjuk magunkat,a 2008-as vb selejtezőkön már nem lesz mákunk és bekerülünk a legnehezebb csoportba,azt szevasz!(a bizonyos balsors)

matyker 2007.09.11. 17:02:29

Nem akarok kötözködni, de azért Moorea és Muroroa között kicsit nagyobb a távolság, mint Budapest és Bukarest közöt...

És ugye mi sem szeretjük, ha összekeverik.

(Muroroa egy lakatlan atoll, Moorea pedig egy üdülőhely Francia Polinéziában, de van köztük kb. 1500 km. Ráadásul kicsit durvább felháborodás lett volna, ha a turistákkal teli Moorea kap atomot. Pedig így sem volt kicsi.)

Egyébként meg: hajrá fiúk!

Roland 2007.09.11. 21:12:23

Én arra emlékszem, hogy kint vertük őket 6:0-ra. Ez még '90 előtt volt. Pécsi lévén hihetetlen öröm volt, hogy Mészáros gólt fejelt...

Akkor nem volt kérdés, ki győz, összehasonlíthatatlan volt a két csapat, mint most. :(

Kültelki Mágus 2007.09.11. 22:07:56

Hát igen, jócskán 90 előtt, asszem, 1984-ben. Hát igen, az volt a magyar foci utolsó jó időszaka, az UEFA kupás Vidivel, a '86-os váogatottal...
süti beállítások módosítása