HTML

Labdarugdosgatás

Amit a fociról hazudnak Battonyától Nemesmedvesig, Uszkától Felsőszölnökig.

Friss topikok

Az igazi Trianon: nincs is 19 megyénk

2007.11.14. 08:04 Kültelki Mágus

Mit nekünk párizsi békediktátum, édes Erdély, drága Felvidék, csodás Kárpátalja, borongós Vajdaság, bús Bácska, borús Bánát, nem is beszélve a derék Lajtamentéről. Az igazi nemzetvesztés az, ami a fociban történik: nincs is 19 megyénk, csak 8, ha jobban megnézzük.

Bár a háború utáni élvonalbeli bajnokságokban mindegyik megyének szerepelt legalább egy szezonban legalább egy csapata, a csaknem hatvanéves bajnoki múlt arról árulkodik, hogy a focielit az ország kevesebb, mint felére korlátozódik (és ha csak a bajnoki címekben gondolkodunk, akkor néhány városra).

Misztikus szám: éppen egy focicsapatra való, tizenegy olyan megye van az országban, amely tartósan nincs vagy nem volt NB I-es csapata. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Szolnoki Légierő 1955-ös kiesése óta nem láttak első osztályú meccset, bár a Fradival és a Kecskeméttel tusakodó szolnokiak most megcsillantották a remény.

Ha már Kecskemét: nem jobb a helyzet a Duna-Tisza közén sem. Bács-Kiskun megyének 1994-ig nem volt NB I-es csapata, és 1998 óta ismét nincs. Abban a rövid időszakban a Stadler FC és a tiszakécskei Eurobusz jelentette az igencsak dicstelen NB I-es jelenlétet (majd később Akasztón játszott egy ideig a Gázszer is). A Stadler két szezont töltött az élvonalban (utólagos javítás: még a stadler.hu is megbízhatatlan, valójában négyet, kétszer 9. lett, egyszer 16., osztályozóval benn maradt, aztán 1998-ban utolsó helyezettként kiesett), a Tiszakécske egyet: újoncként osztályozós helyen végzett, és a III. kerület kiejtette. A kecskemétiek hihették el emellett 2006-ban néhány napig, hogy NB I-esek, de aztán a valahogy mindig megsegített Vasas megvette tőlük az első osztályban indulás jogát.

A másik Duna-Tisza közi megye, Pest igazából azzal szerzett jelentős NB I-es múltat, hogy Nagy-Budapest csak az ötvenes években jött létre. Így Kispest, Újpest és Csepel még nem a főváros részeként is szerepelt már az élvonalban a háború után, igaz, a mai Pest megyéből már csak a Vác 1987-ben kezdődött, 1994-re bajnoki címig jutó menetelése jelenti az élvonalat.

Észak-Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet. Nógrád megyének 1977 óta nincs NB I-es csapata, pedig a Salgótarján 1972-ben még bronzérmes volt. Heves megyét az Eger próbálta meg az NB I-ben képviselni, de igencsak szerényen teljesítettek: ha jól kutakodtam az adatbázisokban, abban a négy szezonban, amikor feljutottak az élvonalba, ki is estek; ma már csak az NB III-ban van a csapatuk.

A foci szempontjából nagy fehér foltnak számítanak a dél-alföldi megyék is. Bár Békésből a Békéscsaba sokáig stabil NB I-es csapat volt – 1994-ben bajnoki bronzot szerzett –, ma már csak a harmadosztályba szerepel; más Békés megyei együttes nem volt élvonalbeli (az Orosháza jól kezdte az idei szezont, de aztán visszafogták a lendületet). Csongrád megyének szegedi csapatai voltak az élvonalban, de jelentős eredményt nem értek el, sőt, a 2000-es búcsú igencsak méltatlanra sikerült: a Szeged LC-t 17 forduló után kizárták a bajnokságból.

A Dunántúlon az előző szezonig Tolna megyének nem volt NB I-es csapata, Somogyból 1976-ig nem skerült az NB I-be jutni – keleten a szabolcsi Nyíregyházának 1980-ban –, azóta viszont a Siófok már volt bajnoki 4., míg a Kaposvár most áll az 5. helyen. Veszprém megyében 1988 és 1993 között a Veszprém jelentette az NB I-et, majd 2004-ben a Szombathelyről Pápára költözött Lombard, de csak a 2006-os kieséséig.

A többi nyolc megyéből Hajdú-Biharnak egy NB I-es csapata van, de az stabilan élvonalbeli, és mostanában nem is akármilyen eredményeket ér el. Borsodban az egykor bronzéremig jutó Diósgyőr mellett az Ózd is szerepelt az élvonalban, sőt, az 1946-47-es bajnokságban még a Pereces is ott szerepelt az első osztályban.

Fejér megyének egykor két székesfehérvári NB I-es csapata is volt (a Videoton és a MÁV), a Sztálin Vasmű Építők néven kezdő Dunaújváros bajnok is lett már Dunaferrként 2000-ben, és ide köthető a későbbi vándormadár Gázszer is. Baranyából a Pécs több csapata (PVSK, Pécsi Dózsa, PMSC/PMFC) mellett a Szentlőrinc (ez ugyebár tévedés volt, mivel a pestszenlőrinci csapat szerepelt Szentlőrinc néven, köszönöm a javítást) és a Komló is adott NB I-es együttest, Győr-Moson-Sopronból a Győri ETO, akkor még Rába néven bajnok lett, de a megyének volt/van két első osztályban szereplő – bár most korántsem elsőosztályú – soproni csapata is.

Vas megyéből csak a Haladás szerepelt az élvonalban, de már 1945-ben is ott volt, és azóta is rendszeres visszatérő, bár a legjobb eredményei a 7. helyek voltak. Zala megyét a Nagykanizsa és a bajnoki címet is szerző ZTE képviselte eddig az élvonalban, Komárom-Esztergom megyéből az egykor negyedik Dorog, és a nyolcvanas években két ezüst- és három bronzérmet begyűjtő Tatabánya volt NB I-es (utóbbiak most is, de ez csak átmeneti állapotnak ígérkezik).

7 komment

Címkék: pécs tatabánya eger sopron szeged győr debrecen salgótarján kecskemét dunaújváros nyíregyháza békéscsaba csepel kaposvár szolnok pereces haladás akasztó komló újpest videoton siófok nagykanizsa paks vasas nb1 kispest diósgyőr vác zalaegerszeg megyék fociföldrajz tiszakécske stadler fc gázszer ózd székesfehérvári máv sztálin vasű dunaferr szentlőrinc pmfc pmsc pécsi dózsa dorog

A bejegyzés trackback címe:

https://labdarugdosgato.blog.hu/api/trackback/id/tr18179717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gbacsi 2007.11.14. 10:51:02

A Stadler nem két évet volt az első osztályban, hanem jóval többet. Nézzetek utánna.

dr. Wilbur Swain 2007.11.14. 11:14:42

ez igen
mondjuk ha fociblog, akor nekem inkább nst vagy labdabiztos jön be

Kültelki Mágus 2007.11.14. 12:57:54

Gbacsi: elnézést, visszavonom. A Stadler honlapja átbaszott, már ki is javítottam a hibát.

Gbacsi 2007.11.14. 13:07:26

Anno több Stadler meccsen is tátottam a számat, így ez miatt keveselltem a két év első osztályt.

bigroy 2007.11.22. 23:27:24

Külteleki Mágus!
Egy kissé hiányos tudásod mert a szegedi csapatok értek el kitűnő eredményeket ..a háború előtt kétszer is bronzérmes lett az NBI-ben!!!
A későbbiekben is voltak jó eredmények ,nagyon sok nagy csapat szenvedett itt megalázó vereséget ...utólsó kitűnő időszak 1984-ben volt amikor 9. lett a csapat és olyan csapatok kaptak ki mint az Újpest,Vasas,Fradi vagy az akkori bajnok Bp.Honvéd

Tizennégyes 2008.06.01. 15:56:01

Nem szeretek kritizálni, de az egyéb hiányosságok mellett van egy fatális és orbitális tévedés a szövegben. A Baranya megyei Szentlőrinc városa talán az NBIII-ig, ha jutott és semmi köze a Szentlőrinci AC élvonalbeli cspatához. A SZAC, amiben feltűnt a legendás Deák Bamba, Pestszentlőrinc csapata volt...
süti beállítások módosítása