HTML

Labdarugdosgatás

Amit a fociról hazudnak Battonyától Nemesmedvesig, Uszkától Felsőszölnökig.

Friss topikok

Gyászos kommunista szombat

2007.11.17. 21:06 Kültelki Mágus

Gera Zoliék elszámolták magukat, de csúnyán. Már a mostani kommunista szombaton szerdai műszakot tartottak – feltételezve, hogy a válogatott is elutasítja a vasútbezárást és a társadalombiztosítás átalakítását, és ezért csatlakozott a szerdai általános sztrájkhoz. Legalábbis az első félidőben, de mondjuk a második félidei játékukban is csak annyi volt az eredetiség és az ötlet, mint egy kedd esti Önök kértékben.

Szóval a válogatott siralmasan leszerepelt Kisinyovban, nem is elsősorban azért, mert 3:0-ra kikapott. De ahogyan játszottak Hajnalék – vagyis ahogyan imitálták a játékot –, és ahogyan vereséget szenvedtek; az volt az igazán elkeserítő. Ez a produktum, ez a nagyjából 30 percre redukált foci rosszabb volt mindennél, amit elképzelni lehetett Málta óta; és különösen annál, amit elképzelni lehetett erről a válogatottról.

Eredetileg azzal is akartam kezdeni, hogy ismét van magyar válogatott – olyan magyar válogatott, amilyenhez az elmúlt húsz évben hozzászoktunk: ötlettelen, hitetlen, gyáva, nagyképű, béna, pökhendi, reklamálós, ostoba és mindezek mellett ellenszenves is. De remélem, hogy a mostani szenvedés – amihez mérhető összeomlást a Várhidi-érában még a törökök elleni emberhátrányos időszakban sem láthattunk – átmeneti volt, és szerdán a görögök ellen visszatér az az ificsapat, akit megszoktunk az elmúlt hónapokban.

És amely csapatból most semmi nem látszott. Fülöpöt most először láttam..., khm, használjunk enyhe jelzőt: bizonytalanul védeni; nagyjából három lövés ment a kapujára, abból legalább az utolsót illet volna megfogni. Az is kiderült, hogy a fiatalítás leginkább a védőmunkának árt: nem volt olyan játékos, aki összefogja a védekezést. Nemcsak a hátvédsor volt nagyon gyenge – Vaskó és Csizmadia képességeit soha nem tartottam válogatott szintűnek, de most Vanczák is kiábrándító volt –, de a védekező középpályás, mint olyan, szintén nagyon hiányzott.

Bármennyire is fiatalításmánia van, Dárdai védőmunkája tartósan hiányzik a középpályáról – és persze most Vassé is hiányzott –, míg Vadócz, akit eredetileg a keretbe sem hívtak be, nem tudta igazolni, hogy akár csak a kispadon is helye lett volna. Tőzsér is pont negyven perccel játszott többet, mint kellett volna, igaz, őt a mai produktum ellenére is indokolt válogatott játékosnak tartani. Akárcsak Gerát és Hajnalt, bár ez a meccs mindkettejük legmélyebb mélypontját idézte. Különösen Gerának lehet ez kínos, aki a WBA-t, és a birminghamiekkel együtt az angol másodosztályt akarja elhagyni – ilyen teljesítménnyel sajnos csak lefelé sikerülhet ez neki.

A középpálya üdítő színfoltja volt az örökké túlértékelt Dzsudzsák – ő lehet a 2010-es évek Szabics Imréje, csak még annyira sem tehetséges –, akinek még ebből a nullát nyújtó válogatottból is sikerült kilógnia lefelé. Ha én a PSV klubigazgatója lennék, most verném a fejem a falba, hogy erre az emberre elszórtam egy kazal pénzt – és gondoskodnék arról, hogy az ezt az embert idehozók feje a porba hulljon –; persze ha én a PSV klubigazgatója lennék, nem is szerződtettem volna le. Mindenesetre nem lepődnék meg, ha a hollandok átnézetnék a szerződést, hátha vissza lehet még csinálni.

A pályára még beküldték Priskint és csereként Feczesint is. Priskin a nap tévedése lett volna egy normális meccsen, most a többiek megmentették ettől a csúfos címtől; és persze a nap hőse is lehetett volna, ha 0:0-nál, még a 7. percben, nem védi a fejesét Namasco, a moldáv kapus. Feczesinnek viszont legalább azért hálásak lehetünk, mert neki köszönhetően csak 70 percig szenvedett a pályán Dzsudzsák.

És ha már a cserék: Várhidi Péter 0:2-nél középpályás helyett védőt küldött pályára (Vadócz-Balogh); bizonyára tudta, miért akar ráülni az eredményre, és ez végül is bejött, mert utána már csak 1 gólt kaptunk. Buzsáky viszont legalább egy tisztességes lövéssel elérte, hogy a magyarok legjobbjává válasszam (bár lehet, hogy ez a Filkor-Balajcza-Vermes-Halmosi négyesnek járna, ők végig a kispadon ültek).

Szóval csúnya lebőgést hozott ez a kommunista szombat (mint írtam korábban, a moldávokban él tovább a dicső szovjet virtus, a kommunistáknak abszolút többségük van a parlamentben, így ők vannak kormányon is; hej, ha ezt Brezsnyev megélhette volna). Az, hogy ez volt-e kisiklás, vagy az előző néhány meccs volt-e az, most még nem tudni. Szerdán, a görögök ellen talán már okosabbak lehetünk.

Bár ne felejtsük, hivatalosan aznap lesz a sztrájknap.

27 komment

Címkék: hajnal gera vanczák priskin válogatott várhidi dzsudzsák értékelés tőzsér fülöp márton euro 2008 szélesi feczesin moldáv magyar vaskó csizmadia vadócz buszáky balogh béla

A bejegyzés trackback címe:

https://labdarugdosgato.blog.hu/api/trackback/id/tr37232463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NIL7 2007.11.17. 23:25:53

Na oké, ez mind igaz. De kit érdekel már a magyar foci (vagy miazisten) ? Kár volt a strapáért ennyit írni róla.

b2020 2007.11.17. 23:44:31

Nos, én legalább annyira nem értek focihoz, mint ahogy a magyar csapat játsza, de ennyi cinikus megjegyzést összehozni egy ilyen rövid szövegben, elég nagy teljesítmény. :) Persze nem azt mondom, hogy nincs igazad - nem értek hozzá.

vitéz Beverneky Kemény Farkas 2007.11.17. 23:49:51

A Görögök már továbbjutottak első helyen, Magyarország meg kiesett. Tétnélküli meccs lesz, úgyhogy az eredményéből nem sok következtetést lehet majd levonni.

BöszmeBivaly 2007.11.17. 23:50:30

Én azt hittem, hogy amit látunk az nem foci, hanem az az izé, a hogyishívják. Ja megvan, a foca.
Az, amit az elmúlt húsz évben játszottunk..

Gentle_Man 2007.11.17. 23:59:18

és az milyen jó lenne, ha valami más skint választanál, akkor nem folyna ki a szemem. Pedig egész jó cikk ez.

gabenito 2007.11.18. 00:04:45

részben jogos.
de szerintem a psv nem véletlenül költ.
de te jobban tudod nyilván.
szóval egyetértek a kritikával de alantasnak érzem ezt a tipusú cinizmust.
tököm kivan h mindenki egyik nap csontig benyal a másik nap meg fikaömlés. még akkor is ha jogos. eccerűen nem erről szól.
persze nemtudohatom lehet h csak kevesled a hozzászólásokat?

renesis 2007.11.18. 00:08:47

én nem védem őket, de asszem túl sokat estek abba a hibába , hogy azt hitték:világverő csapatunk. Megkéne érteni, hogy csodák nincsenek, talán (mondom :TALÁN!) pár év múlva lesz egy erős közepes csapatunk, de akkor is lesznek rossz meccseink, mintahogy volt az olaszoknak is ellenünk...és milyen érdekes nem dölt össze a világ olaszo.-ban sem attól,h kikapta. De mondhatnám az angolok EB selejtezőn elért eredményeit is.

pindrowsky 2007.11.18. 01:25:26

Két dolog.
Dárdai nem kell ide, nagyon nem ugyanilyen kaki játékot nyomott , mikor válogatott volt, mint most az aránylábú srácok.
Dzsudzsák, pedig szerintem egyáltalán nem lógott ki lefelé a mezőnyből, volt hogy egy az egyben elment a védője mellet, ami rajta kívül csak Buzsákynak sikerült ma ,ezek ellene a rendkívüli módon képzett és tehetséges moldáv srácok ellen.

lápi lidérc 2007.11.18. 02:41:59

Mondjuk én Vanczákot mindig is tehetségtelen falábúnak tartottam, de biztos jól szopik, hogy Várhidi mindig beválogatja.
Vaskó szerintem jó volt ma is. TE biztos másik meccset néztél.
Viszont hogy az olaszok ellen villogó Filkort vagy a mindig hajtós Halmosit miért nem küldi soha pályára (vagy csak 5 percekre), az rejtély számomra.
Meg az is, hogy miért játszatja a fél csapatot számára idegen poszton.

Pelthar 2007.11.18. 03:01:19

Engem érdekelne, hogy a cikk szerzője a labdarúgásból él-e. Érteni mindenesetre annyira ért hozzá, mint mindazok, akik hozzáértőnek vallják magukat.

Pl érdekes lenne megtudni, hogy hogyan moshatott le minket simán a moldáv válogatott, ha összesen három kapuralövésük volt?

Ellenben sikerült belekötni pont abba a két posztba, ahonnan meghatározó embereink hiányoztak.

Dárdai felemlegetése az abszolút mélypont, ő aztán tényleg milliószor bizonyította már, hogy szívesen jön a válogatottba, és bármikor képes ott jó teljesítményt nyújtani...

Ismétlem, nem tudom, hogy a cikk szerzője mennyiben aktív szereplője a futballnak, de azért szerintem a PSV-nél örülnek, hogy nem ő a klubigazgató.

Ha esetleg valaki nem látta a meccset, és kiváncsi, hogy valójában mi történt: a moldávok az elején másfél helyzetből találtak 2 gólt, miközben mi kihagytuk a ziccereinket. Aztán a második félidőben többször beszorítottuk őket, sorra dolgoztuk ki a helyzeteket, de valahogy mindig megúszták, és az egy szem épkézláb kontrájuk végén Fülöp belepkézett még egyet. (Szvsz az első is kapushiba volt.) Semmivel nem voltak jobbak a moldávok, egyszerűen minden összejött nekik, nekünk meg semmi. Közepesen gyenge teljesítmény, volt már rosszabb, semmi tragikus nem történt, 10-ből 9-szer fordított eredmény születne.

BLovi 2007.11.18. 03:22:43

Hát kedves cikkíró, azt tudom tanácsolni, hogy ha nem tetszik nem kell nézni. Nézz helyette külföldi focit...
Ez az ironikus, mesterkélt szöveg meg fröcsög a közhelyektől és az utálattól...Valószínűleg az a fajta lehetsz, aki sikerek esetén lapítva hallgat (meg úgy általában nem is érdekli a foci), kudarc esetén meg elkezd szarmagyarfocizni. Tipikus magyar sunyi mentalitás...

rizla 2007.11.18. 04:13:33

pelthar: azért az kurva erős túlzás, hogy mi az első félidőben sorra hagytuk ki a ziccereinket. egy darab helyzetünk volt, igaz az nagyobb, mint a moldávok 3 helyzete együttvéve, de ők érezhetően veszélyesebben játszottak.
szarok voltunk, kész-passz. de a taktikát kár elővenni, vagy várhidit, vagy a játékosokat. előbbi kettővel semmi baj, utóbbival kapcsolatban meg annyit, hogy mindent elmond a játékosállományunkról, hogy egy 19 éves kistermetű tankcsapda-rajongótól függ a középpályás védekezésünk. ez van. kit kellett volna vadócz helyére rakni? tóth balázst? HAHAHAHA.
sürgősen el kell kezdeni kinevelni a használhatóbb védőjátékosokat az akadémiákon, vagy nem lesz semmiféle keresnivalónk 10 éven belül sem, fiatal és lelkes csapat ide vagy oda.
hajnal meg no comment, megártott neki a "magyar aranylabda", meg a többi felesleges lihegés, mert más magyarázat erre nincs.

portások kedvence 2007.11.18. 05:00:19

Na most az aztán kit érdekel, hogy milyen zenét hallgat. Ekkora hülyeséget, b+...

fika · http://remenytelen 2007.11.18. 06:22:04

na ennyi volt,pedig mar kezdtem remenykedni,zero

Cselo 2007.11.18. 07:34:12

Most is bebizonyosodott, hogy a magyar futballistáknak nevezett valakikből egy dolog alaposan hiányzik, ez pedig az ész. Sajnos a magyar labdakergetők szellemi színvonala a béka hátsója alatt van. Ugyanis a labdarúgás igen nagy részében szellemi sport is. Csapatjáték! Kell hozzá kombinációs készség, ötlet, fifika, a játszótársak emocionális ismerete, nagyfokú intelligencia és mindennek tetejére egy a grundokon összeszedhető tisztességes, jó értelemben vett zsiványság is. Nos ezek már hosszú ideje hiányoznak a magyar futballistákból! Hogy miért? Mert jó érzésű szülő nem engedi a gyermekét focizni, ugyanis oda csak a legsötétebb fiúk mennek. Nézzünk meg más magyar sportágakat: pl. vizilabda, kézilabda, kosárlabda. Ezekhez ugyanazok a szellemi képességek kellenek, amelyek a focihoz is. Mégis, ezekben a sportágakban hemzsegnek a játékintellienciával megáldott fiatalok. A fociban meg hiánycikknek számítanak (tisztelet a nagyon kisszámú kivételnek). Aztán pedig itt a kontraszelekció. A magukat menő edzőknek, szakembereknek tartó vezetők már ugyanezekkel a hiányosságokkal bírtak, nem várható el tőlük, hogy náluknál okosabb játékost megtűrjenek maguk mellett, mert akkor rögtön kilógna a lóláb és kiderülne, hogy tulajdonképpen a semmiért veszik fel az irdatlan pénzeket. A tegnapi csapatban igazából csak egyetlen valamirevaló játékos, volt és ez Buzsáky Ákos, akinek a játékos karrierjét még a grundfociban építette fel igen tudatosan az édesapja (nem bízta "szakmberekre" és ezt igen jól tette!). Az ő játékintelligenciája kiemelkedő a magyar mezőnyben. Talán még Gera lenne hozzá mérhető, azonban úgy lászik, hogy túl hamar "kinőtte" magát, nagyobb az arca, mint a tudása. A hozzáállása meg kritikán aluli! A magyar futballt úgy ahogy van be kellene zárni, és újból, az alapoktól, az amatőr futballtól kezdve kellene felépíteni. Ehhez jól képzett külföldi szakembereket kellene alkalmazni, mert a magyar "szakemberek" már bizonyítottak.

vonne 2007.11.18. 07:39:10

néhány hete még az egekbe magasztaltuk az "új" csapatot, most meg a sárba tiporjuk.... tipikus.... jó lenne végre megszabadulni a végletektől és reálisan gondolkodva adni nekik egy kis időt....

klacus 2007.11.18. 08:03:56

Szerintem, menj egy kicsit le a grundra és rugdosd a labdát 0 és -2 között aztán majd rájössz, hogy mi a pálya. Tuzdom a Moldávoknak is hideg volt, és csak egyszerűen jobbnak kellett volna lenni. Szerintem Várhidi elcseszte a taktikát, ezért kaptunk ki.Az első félidőben 3 csatárral játszott a csapat, de a sok pontatalan passz nem fért bele a játékba. Az előreívelt kontrákkal vertek meg minket. Ha nem így állnak fel, akkor más a vége. A 3-ik gól már tipikusan az eredmény utáni rohanás eredménye volt. Én nem tudom Te milyen meccset néztél, de szerintem a srácok lélekkel játszottak, és tudod ez hiányzott a "régebbi" válogatottból. Most ez legalább megvan, nem tudom mit akarsz még.

_benito · www.nst.blog.hu 2007.11.18. 08:10:40

rizla, egy valamiben azért én elővenném várhidit, mert csak neki volt meglepetés, hogy a tőzsér-vadócz belső kettős nem tudja megoldani a feladatát - de példás önkritikával még az első félidőben lehozta mindkettőt, tehát meghozta a legjobb döntését, amit a post szerzője valamilyen furcsa okból hibának vélt.
ha mondjuk az egyiket fennhagyja, akkor lecserélhette volna a kőgyenge hajnalt buzsákyra, viszont abban is igaza volt, hogy csizmadia minden megmozdulása életveszély volt középen (igen, AZ egy szép szerelés volt, kár, hogy ő hibázott előtte is)

a konklúzió szerintem inkább annyi, hogy még egy európai alsó-középkategóriás védő hiánya is fejetlenséget és ilyen hibákat okoz a védelmünkben.
dzsudzsákkal csak annyi a baj, hogy fizikailag gyenge. nem bír futni, pedig ügyesnek ügyes.

atish81 2007.11.18. 08:21:29

miért kell temetni a fiúkat? szokásos "magyaros" hozzáállás. a világbajnok is leég néha, fikázzák őket, de attól még nem kell őket elásni. 1 rossz meccs nem a világ vége.
nagyon régen nem volt ilyen válogatottunk. a hibáikkal együtt is. épülő válogatott, ahogy az imént Várhidi mondta az m1-en. lehet ezt takarózásnak venni.
de az is biztos, a moldáv kapusnak betyárnagy napja volt.

wegaz · http://mdah.blog.hu 2007.11.18. 09:17:47

kicsit nagy volt az a mellény.

balhátvéd 2007.11.18. 09:28:20

A meccs röviden: nagyon akartak a fiúk, ez a legfontosabb, nem feltartott kézzel kaptunk hármat. Két kapus- és védelmi hiba közé egy jól eltalált szinte védhetetlen gól. Míg nálunk formán aluli meghatározó játékosok "mert ezen a napon így jött ki a lépés" egy nagy szerencsével védő moldáv kapus ennyi kellet a 0-3 hoz. Ettől még nem dőlt össze a világ következő meccs jobb lesz, nyugi van nem kell sárba taposni senkit, főleg nem "kommunista szombatozni"

klacus 2007.11.18. 09:39:30

Igazad van Balhátvéd. Bazi nagy napja volt a Moldáv kapusnak. Azt sem kell azért elfelejteni, hogy a hátvédsoruk jól dolgozott., mégis lett egy csomó helyzetünk. A vicc az, hogy egy-két éve még max két-három ziccert hozott össze a válogatot, most pedíg akár féltucatot is. A védelem és a középpálya karcsú. Ha egy kicsit bunkeresebb focit jűtszanánk, akkor meg oda a varázy. Nem az a baj, hogy 3-at kaptunk, az a baj hogy nem sikerűlt 4-et rugni, mert akkor most minden maki maga alá vizelne a gyönyörtől... a post irőjával az élen.... :-)

szabópali 2007.11.18. 10:13:28

..én meg nyertem a bwin-en egy vagyont ezzen a mérkőzésen. ennyi

Makata 2007.11.18. 11:43:26

A jó játékhoz több dolog kell...nem sorolom,de főleg a biztató mani.

szadidani 2007.11.18. 12:32:32

Cselónak abszolút igaza van. Nem az olaszok ellen derült ki, hogy milyen csapatunk van, hanem most. Ezek a gyerekek képtelenek gondolkodni és nemcsak futni, ütközni, jó helyre passzolni. Meg kellene végre értetni velük (pl. Gerával), hogy olyan játékoshoz kell továbbítani a labdát, aki ugyanolyan ruhát visel, mint ő. Egyébként magyar futball nem lesz, hanem van. Ilyen. Hosszú évek óta.

hematite · http://standby.blog.hu 2007.11.18. 15:26:06

Biro kicsit egyoldalu volt de akkor is a magyarok csesztek el, az utolso gol utan le kellett volna mondani a fel csapatnak es a vezetosegnek

dr. Wilbur Swain 2007.11.18. 21:03:42

szomorú
nekem Vass hiányzott a legjobban, így kiderült, hogy Tőzsérnek fogalma sincs a középső középpályás posztról (Athénban mit játszik?)
Vadócz csak beleült a tutiba, csúnyán beégett
süti beállítások módosítása