HTML

Labdarugdosgatás

Amit a fociról hazudnak Battonyától Nemesmedvesig, Uszkától Felsőszölnökig.

Friss topikok

Üzleti pedofília a zöld gyepen

2007.09.14. 06:27 Kültelki Mágus

Amint elhelyezem a bejegyzés végén az utolsó pontot, már pattanok is fel a székemből, és indulok a legközelebbi sporttagozatos általános iskolába. Kiválasztok ott egy ötödikes, na jó, egy hatodikos osztályt, és mindenkivel leszerződöm menedzsernek. Nem lehet bukni a dolgon, ahogy a világ dolgait elnézem, 3-4 éven belül az osztály felét leigazolja egy profi csapat vagy egy akadémia. Mert ez most a trend, fiatalít, aki csak tud. Mintha tornászlányok között járnánk, húsz fölött már öregnek érzi magát az ember, valaki minél fiatalabb, annál jobb.

Az őrült fiatalítás hullám hazánkban először az MTK-nál kezdődött, a csapat a Sándor Károly Akadémia 17-20 éveseinek erőnlétével és technikai tudásával alázza a magyar bajnokság szereplőinek nagy részét, mint ezt már korábban leírtam, bajnokok ugyan nem lesznek, amíg Várszegi nem akarja – de bármikor lehetnének, ha akarná –, ám a legtechnikásabb, legszebb focit játsszák.

Persze nem a Hungária körúton találták fel a spanyolviaszt, és maga a jelenség, a tizenévesek beépülése a nagycsapatba sem új. Egy szerdai kommentelő hosszú listát sorolt Raúltól Owenig, én most nem ismétlem meg. Csakhogy amíg korábban ezek egyedi esetek voltak, mára tömegjelenséggé váltak.

Az Arsenal évek óta alig igazol komoly felnőtt játékosokat – Rosicky volt az üdítő kivétel tavaly, és a cserével odakerült Gallas –, viszont kinevelt egy Fabregast, van Persie-t, Ebouét, ha valaha is nagy játékos lesz, itt lehet azzá Walcott, Senderos, Fabianski, és ne feledjük, Dudás Ádámot is tesztelték, emellett idén egy 15 évet betöltött norvég védőt is igazoltak. A tengerentúlon kezdőjátékos volt a Washington DC-ben 14 évesen Freddy Adu, és az utóbbi években már a Manchester United is nyitott a nagyon fiatalok felé (nemcsak a már odakerülésekor ismert Rooney-ra gondolok).

De visszatérve a hazai terepre: az MTK mellett tavaly, igaz, akkor a pénzhiány miatt a Honvéd is megpróbálkozott a fiatalítással. Aztán jött a pénz, jöttek a hazai szinten nagynak gondolt nevek, Bárányos, Vincze Gábor, Tóth Mihály. De közben azért az utánpótlásválogatott Debreceni és Ivancsics is a nagycsapat tagja lett, hozták a 19 éves Diegót, stabil csapattag a 20 éves Benjamin és Abraham. És most itt a legújabb szerzemény, a 16 éves amerikai Brandon Lee (vele és Vinczével tényleg ütős kis csapat lesz a Honvéd). Akadémia van Felcsúton is, és még ki tudja hány helyen (többek között az egykori szövetségi kapitány, Jenei Imre pártfogásával az NB III-as Gyulán is). Komoly szerepet szánnak a fiataloknak a Debrecennél is, ahogy nézem, de más vidéki csapatnak is van komoly utánpótlás-nevelési hagyománya.

A fiatalítás egyébként az a legszebb, hogy mindeközben a legnagyobb ifjú tehetségek még csak nem is itthon, hanem külfödön (Olaszországtól Skócián át Oroszországig) próbálják ki magukat, és lesz belőlük egy jó válogatott. Ha jól hiszem, Vass Ádám volt hamarabb felnött válogatott, mint hogy felnőtt bajnokija lett volna. Hamarosan talán még ifi bajnokija sem lesz egy-két játékosnak – mert alulról kilóg a korcsoportból –, és felnőtt NB I-es múltja igen.

Tornászlányfocisták, hajrá, tiétek a jövő.

15 komment

Címkék: debrecen pedofília várszegi gyula fiatalítás felcsút arsenal diego mtk debreceni honvéd fabregas abraham ivancsics benjamin vincze gábor bárányos dudás ádám brandon lee freddy adu tóth mihály van persie rosicky fabianski

A bejegyzés trackback címe:

https://labdarugdosgato.blog.hu/api/trackback/id/tr83165017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Élőfa 2007.09.14. 07:32:09

Vass Ádám kétszer került be Stoke City játékosként a válogatottba, és soha nem játszott a felnőtt csapatban. A bresciában pedig egyszer lépett pályára, akkor már a harmadik. (olaszok elleni) válogatottsága után. 19 éves lett szeptemberben, ötszörös válogatott, és ha így folytatja, lehet még ötvenszeres is. Sőt...

PappS 2007.09.14. 10:50:00

A Honvéd is rendelkezik akadémiával. Csak hát nem kevés idő mire ott beérik a munka. Egyébként ebben az ügyben nem ártana az MLSZnek tanulmányozni pl Hollandia rendszerét. Ott meg tudják csinálni, hogy nevelés után eladják a játékosokat és még nemzetközi eredményt is tudnak felmutatni(mind válogatott, mind klub szinten). Csak hát lehet, hogy ez nem érdeke egyes vezetőknek, igaz most elindult valami... Mondják sokan...

hajlektalan 2007.09.14. 11:04:13

azt nem tudom külföldön mióta divat a fiatalítás, bár igaz, ha jó csemetét tudnak választani, a végén szépen lehet vele keresni. arról nem is beszélve, hogy nem kell vagyonokat költeni sztárokra.( azért egy-két tapasztalt menő nem árt a sikerhez ) bár ahogy az Arsenal legutóbbi idényét nézzük, úgy megfiatalodtak, hogy Wengert apából, nagypapává léptették elő.

ami a magyar válogatottat illeti, itt teljesen mindegy volt, rosszabb már nem lehetett mint ami volt. szakértő nem vagyok, de ez Csizmadia fiú szerintem büntetés. már a mozgása is feltünő, mint elefánt a porcelán boltban. és mindig becsapják szegényt. egy apró gyors támadóval szerintem esélytelen, igazából mint egy oszlop. csak kikerülni kell. talán még Vancák hasonló kaliber, mintha ő is kissé darabos lenne.
viszont elöl jól muzsikálnak a fiatalok, ugyan most gólt nem rúgtak, nem egyszer, ráadásul a vonal mellett ügyesen kipasszolgatták a törököket,
ami nem volt jellemző a magyar labdarúgásra.

cooper 2007.09.14. 11:08:08

Jó felvetés. sztem teljesen gáz, hogy valaki több válogatott meccset játszik, mint klubmeccset. Ez lesz a gond, amikor igazi éles meccs lesz, a rutin! amit bajnokikon kell többek közt összeszedni. Ezér nem nyer az Arsenal semmit, mire összeállt volna a csapat, eladták az "öregeket" A Milan tele van vén csatalovakkal, és évek óta vezetik az uefa kiemelési rangsorát, és az eredményeik is hát ugye olyanok. :). az olasz harmadosztályban játszani már akkora rang, hogy ihaj, itt meg simán bekerül valaki a válogatottba( persze igaz, jobb nincs a magyar fiataloknál, az öregek szegények túrót se tudnak) Egyensúly, ugyibár. Meglesz a böjtje a nagy fiatalításnak, sztem. Eh, de már évtizedek óta böjtölünk fociilag, úgyhogy mindegy.

Frigo 2007.09.14. 14:47:09

Korábban az Ajax is jól járta a fiatalítás útját, de az utóbbi években a BL(telen) kudarcok lehet, hogy új játékospolitikára kényszeríti őket.

mocsing 2007.09.14. 16:28:52

azért az remélem rajtam kívül is zavar vkit, hogy van Persie nem Arsenal-nevelés, 2004-ben (21 évesen) igazolták a Feyenoord-tól

Kültelki Mágus 2007.09.14. 16:41:38

mocsing: én nem is mondtam soha, hogy saját nevelés; ő sem az, a norvég gyerek sem az, fabregas se, az, a washingtonnál adu sem volt az, a honvédnál lee sem lesz az. a lényeg az, hogy mindenki fiatalít, és akadémiát is nyit orrba-szájba (miközben alig van utánpótlás, sportiskola elvétve akad, a gyerekek már a grundokon sem nagyon fociznak, de ez már egy másik történet)

beriari 2007.09.14. 16:43:47

mocsing! Fú, de tényleg, ilyen baklövést!!!

chapman 2007.09.14. 16:48:08

A norvég gyereknek egyébként van neve is. Úgy hívják, hogy Harvard Nordtveit, ha érdekel ez valakit. És nem 15, hanem 16 éves, de mondjuk ez a lényegen nem változtat.
GO GUNNERS! GO GUNNERS! GO GUNNERS!

mocsing 2007.09.14. 19:02:37

"...kinevelt egy Fabregast, van Persie-t, Ebouét..."

erre írtam, mivel van Persie-t nem ők nevelték ki, 21 évesen szerződtették, amikor már volt neve, kész játékos volt. Fabregas-ra mondhatjuk, hogy kinevelték, mert 16 évesen igazolták Barcelonából, amikor a családján kívül senki nem tudta, hogy focizik. Eboué-ról uez elmondható, nevenincs volt, mikor idehozták. amúgy meg nem kötözködöm, csak pontatlan volt a megfogalmazás és szóltam a hibáért.

Leeroy of SMV Design 2007.09.14. 20:01:45

@Frigo: Az Ajax annyira más utakat jár mostanában, hogy átesni tűnnek a ló másik oldalára: Juanfran, Gabri, Stam, Davids sem az a tejfelesszájú csikógyerek... :)

Kültelki Mágus 2007.09.14. 22:07:49

mocsing: a kinevelést úgy értettem, hogy ők csináltak belőlük "valakit". szerintem van persie sem volt még komoly, nemzetközileg jegyzett játékos. de persze tudom, hogy nem kötözködsz.

Bergkamp 2007.09.14. 22:36:46

mocsing: Van Persie kész játékos volt? Na ne röhögtess. Az nem tűnt fel, hogy Hollandiában szélsőt játszott, az Arsenalban pedig gólveszélyes csatárrá vált? Jelenleg az EB-selejtezőkön ő a legeredményesebb holland. Ahhoz képest, ahol most jegyzik, sehol sem tartott, mikor Wenger átvitte a szigetre. Egy ígéret volt, akiből akár lehetett is valaki, Londonban pedig elkezdte beváltani a reményeket.

azAttis 2007.09.14. 23:08:41

Tényleg, hogya fészkesbe jött ide a pedofilia? Valaki szexuálisan kihasználta a focista fiúkat? Vagy mi van???

pocahontas 2007.09.14. 23:22:12

penge vagy attisan, igazán :)
süti beállítások módosítása